Kasvussa on itua!

Otsikko on ympäristökasvatusprojektimme tunnuslause. Lasten hyvä kasvu on meidän työtämme ja meillä kasvussa on itua! Projektillamme olemme mukana Lahden ympäristöpääkaupunkivuoden teemoissa.

Sekä Lounaan että Niemen päiväkodit ovat mukana projektissa. Päiväkodeissa järjestetään toukokuun aikana puutarhapäivät, jolloin lapset, vanhemmat ja henkilökunta rakentavat yhteistä ruukkupuutarhaa kauden hyöty- ja koristekasveista. Puutarhoja hoidetaan kesän ajan lasten kanssa ja loppukesästä päästään korjaamaan satoa ja nauttimaan oman maan antimista sadonkorjuujuhlissa. Luontoa tuodaan näin osaksi lasten päivittäistä toimintaympäristöä, opimme yhdessä miten kasvit kasvavat ja kypsyvät ja samalla saamme pihapiireihimme lisää värejä ja viihtyisyyttä.

Projektiin kuuluu oleellisena osana myös luonnon tutkiminen sekä sen suojelemisen ja kestävän kehityksen teemat. Rikastutamme lasten kanssa tehtäviä luontoretkiä eri tavoin ja käytämme toiminnan apuna uusia ja tuoreita sekä jo hyväksi koettuja luontokasvatuksen menetelmiä. Haemme vinkkejä koulutuksista ja teemaan liittyviltä varhaiskasvatuksen sivustoilta. Syksyllä toivomme saavamme vieraiksemme Metsänkeijun ja Messi Menninkäisen eli Salpakierto Oy:n ympäristökasvattajan luonto- ja kierrätyskaverit.

Luonto, erityisesti metsä, on myös leikkipaikka parhaimmillaan. Tuttu lähimetsä on kuin toinen piha päiväkodin ryhmille, sinne palataan seikkailemaan ja leikkimään aina uudelleen. Metsäluonto tarjoaa mahtavat mahdollisuudet lasten liikkumiseen ja mielikuvituksellisiin leikkeihin. Tähän molempien päiväkotiemme lähiympäristöt tarjoavat oivalliset mahdollisuudet.

Haluamme tukea lasten suhdetta luontoon ja herättää lapsia ajattelemaan sen suojeluun ja kestävään käyttöön liittyviä asioita – tietenkin alle kouluikäisten kehitysvaiheeseen sopivalla tavalla. Kaikista lapsista ei ole tarkoitus kasvaa maailmaa mielipiteillään ravistelevia ilmastoaktivisteja, vaan tärkeintä on antaa lapsille mahdollisuus tutustua ympäröivään luontoon, opettaa arvostamaan ja kunnioittamaan sitä ja löytää omanlaisia tapoja nauttia sen monimuotoisuudesta.  Lapset ovat luonnostaan uteliaita ja kiinnostuneita ympäristöstään. Meidän kasvattajien tehtävänä on tarjota lapsille mahdollisuuksia luoda ja kehittää omaa suhdettaan luontoon.

”Luontosuhde lähtee pienestä. Kun saamme lapsena kasvattajiltamme lahjaksi innostuneen, ihailevan, tutkivan ja ihmettelevän suhteen luontoon, olemme saaneet yhden maailman parhaista lahjoista.” (Metsäemon blogi 9.1.2020)