Tekstiilin erilliskeräysvelvoite astuu voimaan Euroopan jäsenvaltioissa vuoteen 2025 mennessä (Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2018/851 11 §, kohta 1). Suomessa erilliskeräys aloitetaan jo kaksi vuotta ennen virallista takarajaa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tekstiili tulee kerätä erillisenä jätejakeena vuoden 2023 alusta alkaen (Valtioneuvoston asetus jätteistä 978/2021 55 §).

HUOM! POISTOTEKSTIILIN KERÄYS LOPPUU HARJULA-KESKUKSESSA JA PATINASSA 1.9.2024

Kuluttajille suunniteltu poistotekstiilien kierrätyskokeilu alkoi Lahdessa marraskuun 2022 alusta ja se on osa Tekstiilit kiertoon 2.0 -hanketta, jossa ovat mukana Harjulan Setlementti ry, Salpakierto Oy ja LAB-ammattikorkeakoulu. Kokeilun tavoitteena on testata keräysvälineiden soveltuvuutta, keräyspisteiden saavutettavuutta ja lajitteluohjeiden ymmärrettävyyttä. Lisäksi tarkastellaan keräykseen tuodun poistotekstiilin laatua ja määrää sekä testataan esilajittelun toimivuutta. Hanke kestää 31.10.2024 asti. Poistotekstiilin keräys vaatii toteutuakseen toimivan konseptin, jonka avulla arvokas materiaali pyritään pitämään kierrossa mahdollisimman pitkään. Keräyksen kulmakivinä toimivat keräyksen sekä lajittelun järjestäminen, mutta yksittäisellä kuluttajalla on myös suuri merkitys keräyksen onnistumisessa. Salpakierto Oy:n toimialueella varsinainen keräys tulee alkamaan alueellisissa keräyspisteissä jokaisessa toimialueen kunnassa porrastetusti siten, että keräyspisteet ovat tammikuussa käytettävissä Lahdessa, maaliskuussa Heinolassa, Hollolassa ja Orimattilassa ja muissa toimialueen kunnissa toukokuun aikana.

Tekstiilien kierrätyksellä on tärkeä merkitys jätevuorien vähentymiselle

Poistotekstiilillä tarkoitetaan käyttökelvottomia, virttyneitä tai loppuun kulutettuja vaatteita ja kodin tekstiilejä, jotka eivät enää sellaisenaan kelpaa käytettäväksi. Poistotekstiiliin lajitellaan kuivat ja puhtaat käyttökelvottomat vaatteet ja kodintekstiilit, kuten takit, housut, hameet, paidat, lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat. Keräykseen tuotavat tekstiilit tulee pakata tiiviisti suljettuun muovipussiin. Poistotekstiilit otetaan kotitalouksilta vastaan maksutta. Poistotekstiilin keräykseen ei saa lajitella alusvaatteita, sukkia, tyynyjä, peittoja, pehmusteita, mattoja, vöitä, laukkuja, kenkiä tai kosteita, homeisia, tekstiilituholaisia sisältäviä tai voimakkaan hajuisia tekstiilejä. Ne lajitellaan tuotteesta riippuen joko energia- tai sekajätteeksi. Tarkemmat lajitteluohjeet voi tarkistaa sähköisestä lajitteluoppaasta osoitteessa salpakierto.fi.

Poistotekstiilien kierrätysohjeetPoistotekstiilin keräyspisteet Lahdessa:

Lahden lajitteluasema Pilleri (jatkuu)
Kujalan käsittelykeskus, Sapelikatu 7
Harjulan Setlementti ry:n Kierrätyskeskus Patina (loppuu 1.9.2024)
Katsastajankatu 14
Harjula-keskus (loppuu 1.9.2024)
Harjulankatu 7

Patinassa lajitellaan kiertoon menevät tekstiilit

Harjulan Setlementti ry:n ja lajitteluasema Pillerin pisteissä poistotekstiilit kerätään häkkiin, josta ne siirtyvät eteenpäin. Harjula-keskuksen häkki sijaitsee heti ala-aulassa ja sen täytyttyä siinä olevat tekstiilit siirretään Kierrätyskeskus Patinaan lajiteltavaksi. Poistotekstiileistä erotellaan uudelleenkäyttöön kelpaavat, myyntikelpoiset tuotteet ja ne tulevat myyntiin Patinassa. Alueellisen poistotekstiilien esilajittelun jälkeen kierrätyskelpoinen tekstiilimateriaali pakataan ja kuljetetaan ensin Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:lle laadunvarmistukseen ja sieltä edelleen mekaaniseen käsittelyyn poistotekstiilien jalostuslaitokseen, missä siitä tuotetaan raaka-ainetta kierrätykseen. 

 

Lue miten Helsingissä onnistui poistotekstiilin kierrätyskokeilu

Tietoa jatkolajittelun prosessista

 

Lisätietoa:

Marjut Kinnunen
Kierrätyskeskus Patina
p. 044 772 5026
marjut.kinnunen(a)harjulan.fi