Teemme ilmastotyötä

Harjulan Setlementti ry on ollut yksi ensimmäisistä, joka on allekirjoittanut Lahden kaupungin kanssa yhteisen Päijät-Hämeen Ilmastokumppanuus-sitoumuksen 30.11.2021.

Ilmastokumppaniksi ryhtyvä organisaatio laatii oman suunnitelmansa keinoista, joilla se voi vähentää hiilidioksidipäästöjä ja hillitä ilmastonmuutosta. Lahden Kaupunki sitoutuu tavoittelemaan kasvihuonepäästöjen vähentämistä 80 % vuoden 1990 tasosta vuoteen 2025 ja toimimaan kiertotalouden edelläkävijäkuntana. 

Ilmastokumppaniksi ryhtyvän organisaation tavoitteet ja -teot voivat koskea esimerkiksi energian kulutusta, jätehuoltoa tai henkilöstön liikkumista.  

Harjulan Setlementti ry asetti seuraavat tavoitteet, joihin se sitoutuu vuoden 2022 aikana:

– nimetään organisaation ympäristövastuuhenkilö 2022 aikana
– selvitetään oman toiminnan/tuotteen hiilijalanjälki ja viestitään siitä
– hankinnoissa suositaan energiatehokkaita laitteita ja tekniikkaa
– laadimme kestävän strategian, jossa otetaan huomioon Harjulan koko toiminta.

Merkiksi ilmastokumppanuudesta Harjulan toiminnanjohtaja Ari Tuupainen allekirjoitti kaupunginjohtaja Pekka Timosen kanssa ilmastositoumuksen, joka toimii todistuksena ympäristövastuullisuudesta. 

Lisätietoa ilmastokumppanuudesta

Mitä Harjulassa on tehty kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseksi?

Ukrainan sodan syttymisen johdosta syntynyt energiapula koskettaa meitä kaikkia. Meidän jokaisen tulee kiinnittää vastuullisemmin huomiota energian kulutukseemme. Harjula on mukana energiansäästökampanjassa, jossa mietitään erilaisia vaihtoehtoja nykyiselle energialle ja miten sen kulutusta voitaisiin vähentää.

Harjulaan on perustettu ilmastotyöryhmä, johon kuuluvat Hanna Heikkinen, Miia Hovilainen, Kirsi Ojamo ja Simo Toiviainen. Vastuuhenkilöksi on valittu palvelupäällikkö Hanna Heikkinen. Ilmastotyöryhmän tavoitteena on Päijät-Hämeen Ilmastokumppanuus-sitoumukseen asetettujen tavoitteiden toimeenpaneminen, seuranta ja arviointi.

Olemme kartoittaneet jokaisen yksikön osalta kehittämisen kohteet ja mietimme mittareita tavoitteiden saavuttamisen seuraamiseksi. Viestintää ollaan tehostamassa, jotta jo monessakin yksikössä tehty kestävän kehityksen panostus tulisi näkyvämmäksi.

Harjula on luonut kestävän strategian, jossa otetaan huomioon Harjulan koko toiminta. Kestävän kehityksen osalta kolmen kärjeksi on valikoitunut seuraavat painopisteet: terveyttä ja hyvinvointia, hyvä koulutus sekä vastuullista kuluttamista.

Vuoden 2023 aikana vaihdettiin kaikki Harjula-keskuksen ja päiväkotien tiloissa olevat lamput led-valoihin. Led-lamput vievät vähemmän energiaa, mutta ne myös kestävät huomattavasti pitempään halogeeneihin verrattuna. Lisäksi asennettiin liiketunnistimet, joilla saadaan lisättyä energiatehokkuutta.

Harjulan Setlementin ja Harjulan kansalaisopiston strategiaan on kirjattu kestävä kehitys. Kansalaisopisto tulee ottamaan kestävän kehityksen huomioon jokaisen kurssin suunnittelussa.

Harjula on asettanut vuodelle 2023 tavoitteeksi kokonaisjätteen määrästä vähentää sekajätettä 27 %:sta 15 %:tiin. Tavoitteeseen pyritään pääsemään tiedottamalla ja tehostamalla lajittelua. Tavoite koskee koko Harjulan Setlementti ry:n toimintaa, myös Harjulassa toimivaa Kierrätyskeskus Patinaa. Patinan keskeisenä tehtävänä oli tehostaa kierrätystoimintaa Lahdessa. Tämän ohella tavoitteena oli työllistää alasta kiinnostuneita työttömiä sekä edesauttaa pitkäaikaistyöttömien uudelleen työhönsijoittumista. Lisätietoa Patinan toiminnasta.

Lahden kaupunki on myöntänyt Harjulan Setlementti ry:lle vuoden 2023 Lahden ympäristöpalkinnon. Ympäristöpalkinto jaetaan vuosittain ja tänä vuonna se annettiin Harjulan pitkäjänteiselle työlle kestävän kehityksen edistämisestä. Lisätietoa

Poistotekstiilin kerays

Kestävää kehitystä edistetään mm. seuraavilla hankkeilla vuosina 2022-2024

UUSIKSI – osaamista kierrätykseen ja uusiomateriaalien käsittelyynhanke, jossa edistetään vihreää siirtymää kehittämällä kiertotalouden, kierrätyksen ja uusiomateriaalien käytön ja hyödyntämisen aihealueen käytännönläheistä ja työtehtäviin kiinnittyvää, kansalaisopiston tarjoamaa koulutusta alueen kierrätyskeskusten vakituiselle ja määräaikaiselle henkilöstölle. Koulutuksen kohderyhmään kuuluvat henkilöt ovat matalan koulutustason omaavia työntekijöitä, joista monet ovat palkkatuella työllistettyjä. UUSIKSI-hanketta rahoittaa JOTPA (Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus) 

Harjula-keskuksessa alkoi syksyllä 2022 Tekstiilit kiertoon 2.0-hanke, jonka toteuttajina ovat LAB-ammattikorkeakoulu, Salpakierto sekä Harjulan Setlementti ry ja sen rahoittaa Päijät-Hämeen liiton Euroopan aluekehitysrahastosta. Hankkeen päätavoitteita ovat poistotekstiilin erilliskeräyksen ja lajittelun pilotointi Tekstiilit kiertoon Päijät-Hämeessä -hankkeen aikana luodun toimintamallin mukaisesti, kierrätysasteen nostaminen sekä liiketoimintamahdollisuuksien edistäminen. Poistotekstiilien kierrätyspisteet toimivat Harjulan Kierrätyskeskus Patinassa ja Harjula-keskuksessa 31.8.2024 asti. Lisäksi yksi piste on Salpakierron Pillerissä, johon voi tuoda poistotekstiileitä.

KESTÄVÄ – kehitytään kestävästi -hankkeen aikana Harjulan Setlementti ry:lle ja Harjulan kansalaisopistolle kestävä strategia vuosille 2023–2027 ja kansalaisopistolle lisäksi konkreettinen kehittämisohjelma vuodelle 2023. Strategiatyön prosessi dokumentoidaan ja kuvataan. Lisäksi vuoden 2023 aikana laaditaan kansalaisopiston tarjontaan kestävää elämäntapaa edistävä osaamisperusteinen opintokokonaisuus (10 opintopistettä), johon sisältyy 1–2 opintopisteen opintojaksoja. Hanketta rahoittaa Opetushallitus.

TYYKI – työtä ja kestävää kilpailukykyä tekstiilikierrosta -hankkeessa tunnistetaan tekstiilikierrätykseen liittyviä uusia ammatteja ja osaamisvaatimuksia yhdessä työelämäkumppaneiden kanssa, kehitetään tekstiilikeräyspisteistä tulevien tekstiilien lajitteluun-, käsittelyyn- ja tuunaukseen liittyvää demo- ja oppimisympäristöä sekä digitaalista oppimisympäristöä ja mikrokredentiaaleja. Lisäksi aihealueelle luodaan oppilaitosrajat ylittävää osaamisperusteista koulutustarjontaa ja rakennetaan yksilöllisiä koulutuspolkuja.  Kohderyhmänä ovat rakennemuutosaloilta työpaikkoja menettävät ja nykyisissä työtehtävissään tekstiilikierrätyksen tehtäviin lisäkoulutusta tarvitsevat henkilöt. Hanketta rahoittaa JOTPA (Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus). 

Kestävään kehitykseen ja vihreään siirtymään keskittyvien hankkeiden lisäksi myös muut Harjulan hankkeet toimivat kestävän kehityksen periaatteiden näkökulmasta tarjoten tukea, osallisuutta ja osaamista erilaisille kohderyhmille. Koulutushankkeet tarjoavat osaamista ja elinikäisen oppimisen mahdollisuuksia erittäin tervetulleille koulutuksen kohderyhmille. Osallisuutta edistävät ja arjen tukea tarjoavat hankkeet tuottavat tärkeää toimintaa valtakunnallisesti ja alueellisesti tunnistetuille kohderyhmille toiminnan, tukipalveluiden ja vapaaehtoistyön voimin. Tämä toiminta rakentaa kestävää ja tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa. Tutustu tuen, osallisuuden ja osaamisen hankkeisiin tästä linkistä.