Koronavirustiedote

Kuinka tunnistaa, että on sairastunut koronavirukseen?

Koronavirus aiheuttaa äkillisen hengitystieinfektion, jonka oireita voivat olla yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskipu, nuha ja päänsärky. Sairastuneista suurin osa saa vain lieviä oireita. Tapausten nopea tunnistaminen on tärkeää, jotta torjuntatoimilla voidaan vähentää etenkin iäkkäiden ja perussairauksista kärsivien sairastumista. Taudin lievistä oireista kärsivien on tärkeä sairastaa kotona ja välttää sosiaalisia kontakteja. Älä tule sairaana Harjulaan!

Uudelta koronavirukselta voi suojautua samalla tavoin kuin muiltakin hengitystieinfektioilta. On tärkeää huolehtia hyvästä käsihygieniasta ja oikeasta yskimistavasta.

Harjulassa ryhmämuotoinen toiminta päättyy 5.12. – 14.12.2020 väliseksi ajaksi. Muu toiminta jatkuu ennallaan. Kansalaisopiston toiminta jatkuu normaalisti tammikuun alusta. Harjulan loput tämän vuoden ryhmät toteutetaan poikkeusjärjestelyin, esim. ryhmien kokoja pienentämällä tai virtuaalisesti. Harjulasta ollaan ryhmiin yhteydessä, miten kauden viimeiset ryhmät järjestetään. Toiminta jatkuu kuitenkin normaalisti 4.12. asti.

Lasten ja nuorten harrastustoiminta voi jatkua nykymuodossaan turvaetäisyydet ja hygieniakäytännöt huomioiden. 

Ohjeita

On tärkeää seurata aktiivisesti luotettavia tietolähteitä (mm. STM, THL ja muut tartuntatautilain mukaiset viranomaiset). 

Jos epäilet koronavirus-tartuntaa, älä hakeudu suoraan hoitoon, vaan soita ensin PHHYKYn päivystysnumeroon 116 117 tai omalle terveysasemallesi.

– muista käsi- ja yskimishygienia sekä altistumisriski
– pese kätesi aina saippualla ja vedellä. Kuivaa hyvin kertakäyttöpaperilla
– kun tulet ulkoa sisään
– ennen ruoan käsittelyä ja ruokailua
– ennen ja jälkeen tietokonenäppäimistön käytön (pyyhi näppäimistö)
– wc-käynnin tai vaipanvaihdon jälkeen
– niistämisen, yskimisen tai aivastamisen jälkeen
– kun olet koskenut samoja pintoja kuin flunssainen henkilö
– jos saatavilla ei ole paperista kertakäyttönenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, ÄLÄ käsiisi
– käytä myös aina tarjolla olevia käsien desinfiointiin tarkoitettuja käsihuuhteita
– vältä kättelyä

 

Työntekijämme on ohjeistettu toimimaan vastuullisesti ja noudattamaan mahdollisimman tarkasti hygieniasuosituksia sekä neuvomaan asiakkaita ryhmän edellyttämällä tavalla.

 

Harjulan henkilökunta kiittää yhteistyöstä