Opi, etene ja saavuta

30.3.2022

Oppisopimusopiskelijan tie Kierrätyskeskus Patinassa

Elettiin 2021 Kesää. Olin ollut vanhassa työpaikassani kirpputorilla jo pari vuotta töissä, osana siitä oppisopimusopiskelijana ja saanut merkonomi opintojani etenemään. Yllättäen olikin työpaikan vaihtaminen edessä, kirpputorin lopettaessa toimintansa. Minulla oli paljon ennakkoluuloja Patinaa kohtaan. Pidin Patinaa ehdottomasti viimeisimpänä vaihtoehtona mennä. Mutta nyt oli kiire. Uusi paikka olisi löydettävä, ettei opiskeluni kärsinyt. Hainkin muutamaan eri työpaikkaan, mutta he eivät ottaneet oppisopimusopiskelijoita. Silloinen esimieheni sanoikin, että älä kuuntele muiden puheita ja mene rohkeasti ennakkoluulottomana haastatteluun Patinaan. Ja näin teinkin.

Laitoinkin sitten sähköpostia Patinaan ja kerroin tilanteeni. Sain nopeasti vastauksen ja kutsun haastatteluun. Haastattelupäivänä jännittävin askelin kävelin kierrätyksen ihmeelliseen maailmaan. Ensivaikutelmana kun astuin myymälän ovesta sisään, oli kaunis, siisti ja hyvin huoliteltu myymälä. Olin myös kuullut paljon, että Patinassa yli hinnoiteltiin tuotteita. Haastatteluni alkoi vasta 10 minuutin kuluttua, joten ehdin hiukan tutkia myynnissä olevia tuotteita. Minulla oli jo kokemusta käytetyn tavaran hinnoittelusta, joten osasin jo siltä kantilta katsoa tuotteiden hintoja. Kallistako? Ehei, hintaluokka oli täysin samaa kuin edellisessäkin työpaikassani. Normaalit käytetyn tavaran hinnat.

”Minulla oli jo kokemusta käytetyn tavaran hinnoittelusta, joten osasin jo siltä kantilta katsoa tuotteiden hintoja. Kallistako? Ehei, hintaluokka oli täysin samaa kuin edellisessäkin työpaikassani. Normaalit käytetyn tavaran hinnat.”

Minut otti haastatteluun vastaan iloinen, ystävällinen ja nauravainen myymälävastaava. Haastattelu sujui hyvin, ja tunsin, että tämän henkilön kanssa kemiat kohtasivat, pystyin olemaan rento oma itseni ja vähän huumoriakin heittää. Mielenkiinnolla odotin ensimmäistä päivääni.

Ensimmäinen päivä oli jännitystä täynnä. Miten tulisin pärjäämään uudessa paikassa, miten opintoni onnistuisivat ja näytöt suoriutuisivat. Edellisessä työpaikassani olin ollut niin pitkään ja suunnitellut näyttöni jo hyvissä ajoin. Tunsin paikan toimintatavat ja muut talon tavat. Nyt edessäni oli uusi paikka ja uudet ihmiset. Saanko toteuttaa täällä itseäni niin kuin edellisessä paikassa?  Minä, ja muutama muu uusi työntekijä kierrätettiin Patinan tiloissa. Silmäni suurenivat, kun näin Patinan varastotilat. Tavaraa riitti, paljon ahkeran näköisiä työntekijöitä sinkoili sinne tänne ja puhdistusliinat heiluivat ja vasaran pamahtelu kaikui isoissa varastotiloissa.

”Tavaraa riitti, paljon ahkeran näköisiä työntekijöitä sinkoili sinne tänne ja puhdistusliinat heiluivat ja vasaran pamahtelu kaikui isoissa varastotiloissa.”

Ei mennyt kauaakaan kuin aloin todella viihtyä Patinassa. Myös osaamiseni ja ahkeruuteni huomioitiin nopeasti. suoranaisesti hävetti ennakkoluulot, joita minulla oli ollut. Sain ammattitaitoista palautetta työstäni, tarvittavaa ohjausta opiskeluihini ja saimme joustavasti sovittua koulupäiväni työn ohella.

Olin myös hyvin vaikuttunut varaston puolen työskentelystä. Lahjoitettu tavara otettiin vastaan ja sen puhdistukseen sekä korjaukseen käytettiin aikaa, jotta saatiin tuotteesta myytävään sopiva. Hinnoittelu kävi järkeen -siistin, kunnon, iän ja brändin mukaan. Huomasin myös, kuinka työllistävää varmasti oli, kun henkilökunta vaihtui tiuhaan ja jokaisella oli se oma ammattitaito ja osaaminen tuotteiden hinnoitteluun. Toiset eivät ehkä olleet hinnoittelussa mestareita, toisilta se taas kävi kuin rutiinilla. Mutta se Patinassa olikin hienoa. Työtehtäviä oli paljon ja erilaisia. Jokainen sai kokeilla mitä halusi, oman jaksamisen ja kunnon mukaan.

”Lahjoitettu tavara otettiin vastaan ja sen puhdistukseen sekä korjaukseen käytettiin aikaa, jotta saatiin tuotteesta myytävään sopiva. Hinnoittelu kävi järkeen -siistin, kunnon, iän ja brändin mukaan.”

Minä sen sijaan sain opiskelujani eteenpäin. Olin hyvin kiinnostunut työskentelemään Patinan melko tuoreessa verkkokaupassa. Sain älyttömän hyvää ohjausta ja opetusta verkkokaupan hoitamiseen ja tuntui, että olin kuin tehty työskentelemään verkkokaupassa. Tästä syystä vaihdoinkin yhden tutkinnon osani verkkokaupan ympäristössä toimimiseen. Esimieheni alkoivatkin sitten puhumaan, että minulla saattaisi olla valmistuttuani Patinassa työpaikka. Verkkokauppa tarvitsisi kehittämisprojektin, eli jonkun suunnittelemaan ja laajentamaan, sekä ohjaamaan verkkokaupan toimintaa. Olin todella innoissani ja mielelläni jäinkin Patinaan.

”Sain älyttömän hyvää ohjausta ja opetusta verkkokaupan hoitamiseen ja tuntui, että olin kuin tehty työskentelemään verkkokaupassa.”

Valmistuin ajallani merkonomiksi ja olen nyt saanut paljon vastuuta, markkinoinnin, kehittämishankeen sekä verkkokauppa toiminnan parissa. Patina on oiva paikka saada työkokemusta erilaisista työtehtävistä ja suorittaa opintoja. Ammattitaitoiset esimiehet ovat tukena matkasi varrella. Patinan toimintaa saa vapaasti tutustua joko verkkosivuillamme, tai tulla ihan paikan päälle tutustumaan. Esimiehemme ovat aina valmiita kertomaan toiminnastamme, sekä erilaisista työllistymismahdollisuuksista.

”Patinan toimintaa saa vapaasti tutustua joko verkkosivuillamme, tai tulla ihan paikan päälle tutustumaan. Esimiehemme ovat aina valmiita kertomaan toiminnastamme, sekä erilaisista työllistymismahdollisuuksista.”

Kiitän Patinaa työllistymismahdollisuudesta sekä tuesta saadakseni opintoni päätökseen! Koskaan ei tiedä, millaisen työpäivän Kierrätyskeskus Patina tuo tullessaan, ja odotan innolla tulevia työpäiviäni.

Sini, verkkokauppavastaava